Ik ga op vakantie en neem mee … 4 fijne, verhalende podcasts

Vergeet Netflix, vergeet je goedgevulde e-reader, vergeet je favoriete radiozender: podcasts zijn alles in één. Ik ben om. En jij? Weet je niet waar te beginnen? De zomervakantie is hét moment voor je eerste stappen in podcastland. Reserveer in ieder geval een plekje in je koffer voor deze prachtige exemplaren van eigen bodem:

Bob
Eén van de eerste podcasts die ik luisterde en tot nu toe ook met afstand de beste. Drie jonge, Nederlandse en Vlaamse makers nemen je mee in hun zoektocht naar Bob – de grote jeugdliefde van de 84-jarige Elisa. Bob luistert als een documentaire en voelt echt. Dat geldt vooral voor de momenten dat de makers het zelf ook niet meer weten en hun twijfels open en eerlijk delen. Dat dat meer dan eens gebeurt is niet gek als je je bedenkt dat belangrijkste informatiebron Elisa aan dementie lijdt en het de vraag is of haar Bob echt heeft bestaan…

Echt gebeurd
Met zo’n 170 afleveringen en 10 jaar op de teller is Echt gebeurd een klassieker onder de Nederlandse podcasts. In ongeveer 12 minuten luister je iedere keer naar een ander waargebeurd verhaal, verteld door degene die het zelf heeft meegemaakt. Van grappig en luchtig tot ontroerend en verdrietig: het in de kern zo simpele concept zorgt voor een kleurrijke verzameling van oprechte verhalen. Alle afleveringen verslonden? Ga dan eens langs bij een Echt gebeurd-middag in Toomler, Amsterdam. Iedere maand op zondag, en nóg leuker dan alleen luisteren.

Goede Gesprekken
Sommige interviews zijn zo fijn, inspirerend en raak dat één keer luisteren eigenlijk niet genoeg is. Zo ook met veel van de Goede Gesprekken die Lex Bohlmeijer voert voor De Correspondent. Zijn streven? Ieder gesprek een ontmoeting laten zijn. En dat merk je. Bohlmeijer vraagt scherp, vanuit oprechte interesse en komt dichtbij. Voeg daar een interessante gesprekspartner aan toe (mijn favoriet: Renate Dorrestein) en de podcast is compleet.

Trees
Trees (spreek uit als ‘Trace’) is meer dan alleen een podcast. Het is een interactieve en innovatieve app met journalistieke reportages over maatschappelijke thema’s. Drie jonge journalisten pluizen telkens een ander onderwerp uit dat volgens hen relevant is voor de millenial-doelgroep en andere jonge geesten. Denk: burn-outs, drugs of privacy. Als luisteraar kun je passief luisteren of, door de redactie te tippen of vragen te stellen, actief meedoen. Zo heb je invloed op wat je hoort en draag je zelf bij aan journalistiek met impact.

De smaak te pakken?
Op het dag en nacht-platform vind je een overzicht van Nederlandse podcasts die de moeite waard zijn. En waag je je aan Engelstalig? Dan ben je voorlopig nog niet uitgeluisterd. Start bijvoorbeeld met het spannende Serial (de meest populaire podcast allertijden) en lees hier verder over de beste podcasts van 2018.

Heb je een vraag?
Stuur ons nu een bericht!
Colofon Contact