Film over stormvloedkeringen

In opdracht van Rijkswaterstaat filmden we de imposante Maeslantkering, Hartelkering, Hollandsche IJsselkering en Haringvlietsluizen.

De wens: de Deltawerken en deltawerkers eren met een film
1953, het jaar van een van de grootste rampen in de vaderlandse geschiedenis; de watersnoodramp. Het was de aanleiding voor de aanleg van de Deltawerken. Rijkswaterstaat wilde vier van deze imposante waterkeringen én het beheerteam erachter eren met een korte film.

Het idee: geen bedrijfsfilm maar een documentaire
Het project groeide uit van een ‘gewoon’ bedrijfsfilmpje tot een echte documentaire. Voor aanvang van het stormseizoen voert Rijkswaterstaat jaarlijks onderhoudswerkzaamheden uit aan de stormvloedkeringen. Die werkzaamheden eindigen altijd met een testdag. Tijdens die dag kon onze filmcrew de indrukwekkende sluiting van vier keringen in beeld brengen.

Van de testsluiting van de Maeslantkering, een anderhalf uur durend schouwspel, maakten we een compacte timelapse met een reguliere camera, aangevuld met dronebeelden. De teamleden brachten we als voice-over in beeld, zodat de kijker als het ware met ze meeloopt over het terrein.

Om het nut en de noodzaak van de gigantische waterwerken kort te duiden, verwerkten we ook archiefmateriaal over de watersnoodramp en de bouw van de keringen in de minidocumentaire.

Het resultaat: trots en betrokkenheid gevangen in beeld
2 miljoen burgers in Zuid-Holland houden droge voeten dankzij de Maeslantkering, de Hartelkering, de Hollandsche IJsselkering en de Haringvlietsluizen. We konden het belang van deze iconische waterkeringen goed in beeld brengen. Ook het vakmanschap van de betrokken medewerkers van Rijkswaterstaat kwam goed uit de verf, vond onze opdrachtgever: ‘Sabel heeft de trots en betrokkenheid van onze medewerkers met deze korte film goed weten te vatten. Toen we hem voor de eerste keer zagen, hadden we gewoon kippenvel!’

Ook ideeën voor een indrukwekkende (mini)documentaire? Bel Michel.

 

Heb je een vraag?
Stuur ons nu een bericht!
Colofon Contact